De BLOEM® – Dokter BLOEM® Huisartspraktijk – Zutphen (De Hoven)
Header afbeelding
Dokter BLOEM® Huisartspraktijk
Schoolstraat 2 7205 BP
Zutphen (De Hoven)

De BLOEM®

De BLOEM® als metafoor

BLOEM staat voor het tot bloei komen van je gezondheid, en dat is waarin we jou en je naasten ondersteunen. Voor nu en in de toekomst, in goede tijden maar ook tijdens minder goede perioden.

De BLOEM® als acroniem

Ook staat elke letter van het woord voor een belangrijk onderdeel van je gezondheid:

Beweging
Om je lijf en geest gezond te houden, is beweging belangrijk. Niet iedereen kan aan de beweeg- en fitnorm voldoen. Soms komt dit door lichamelijke beperkingen, of door een te druk leven met baan en kinderen. Ook kan het zijn dat bewegen niet als noodzakelijk of leuk wordt gezien. Ons team kijkt met je mee welke manier van bewegen bij jou past en begeleidt je naar een gezonder beweegpatroon. Onze huisartsen kunnen je goed vertellen waarom beweging belangrijk is om gezond te blijven, met meer energie en een beter humeur.

Lidmaatschappen
Dit zijn alle sociale contacten in je leven: je huidige gezin, collega’s, vrienden, je ouders, broers en zussen, de mensen van de sport of hobbyclub. Een mens kan niet zonder sociale contacten en zonder aanraking (tactiel stimulatie). We weten dat mensen die steunende contacten hebben zich minder eenzaam en gezonder voelen. Ondanks de sociale media voelt een groter wordende groep zich regelmatig eenzaam. Want uiteindelijk gaat het om zich verbonden voelen met de ander. Dus niet alleen de kwantiteit (hoeveelheid) maar ook de kwaliteit van de contacten. Graag denken we met je mee als je je weleens eenzaam voelt of verbondenheid mist. Zo nodig verwijzen we door, of laten we je kennismaken met vrijwilligers.

Ontspanning
Om te ontspannen ga je met je aandacht naar binnen toe. Zo merk je hoe jouw stemming is, waar je over piekert en of er iets dwars zit. De wereld om ons heen wordt steeds drukker. De smartphone staat altijd aan. Beelden die we zien en geluiden om ons heen. Een rustig moment voor jezelf komt weinig voor. Dit heeft effect op je bloeddruk, je hormonen, je slaap, bloedsuikers, immuunsysteem en je stoelgang. Belangrijk dus om te leren waar jouw pauze-knop zit. Onze huisartsen weten als geen ander hoe belangrijk het is om bewust ontspanning te zoeken. Om zo in balans te blijven. Ons team kijkt met je mee welke manier van ontspanning bij jou past, voor een relaxter leven.

Eten en drinken
Je bent wat je eet. Ongezonde voeding geeft een ongezond lijf en een sombere geest. Gelukkig is er steeds meer kennis over voeding, de invloed daarvan op je gezondheid en je stemming. Veel klachten zijn te verminderen door een gezond voedingspatroon. Onze leefstijl-huisartsen zijn geschoold in het leggen van het verband tussen jouw klachten en mogelijke factoren uit je voedingspatroon. We werken daarom vaak met dagboekjes, zoals het klachtendagboek, voeding- en poepdagboekjes. Ook geven we op maat gemaakte voedingsadviezen en wijzen zo nodig door naar de diëtiste.

Motieven
Mensen met een doel in het leven zijn fitter en meer gemotiveerd. Ook gaan ze beter met tegenslag om. Hierdoor kunnen ze zich beter herpakken. Sommige mensen zijn van nature optimistisch. Mocht je dat niet zijn, geen paniek. Je kunt leren om helpende gedachten te denken. De eerste stap is het bewust worden van jouw gedachten. De volgende stap is bewust helpende gedachten naast jouw negatieve gedachten te zetten. En dat is te oefenen. We helpen je graag met deze bewustwording. Daarom stellen we soms lastige vragen, of geven we een ‘huiswerkopdracht’ mee. Hoe fijn is het om te weten waar je het voor doet, voor wie of waarom jij gezond wilt zijn. Zodat ook jij ’s ochtends je bed uit stapt met zin in de dag die voor je ligt. Weten waar je het voor doet, is een voorwaarde om goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Zodat je vitaal en gezond blijft. Om zo tot bloei te komen.